Estudi POP: hàbits dietètics i microbioma intestinal de la població espanyola


Resultats de l'estudi

Què és la microbiota? Per què és important?

La microbiota es pot definir com el conjunt de microorganismes que es poden trobar en un lloc determinat, com pot ser l'intestí, la pella, la vagina, etc. Aquests microorganismes no només inclouen bacteris, sinó que també podem trobar fongs, virus, etc. (2). D'entre les diferents localitzacions del cos humà que presenten microbiota, els intestins corresponen a una de les més grans, ja que mesuren aproximadament 400 m2. En aquests, els nostres microbis depenen de cada persona i del seu ambient (22).

La microbiota intestinal és important perquè fermenta la fibra i el midó de la nostra dieta i els utilitza per produir diversos compostos beneficiosos per la nostra salut, com:

La microbiota també està involucrada en el correcte desenvolupament del nostre sistema immunitari, permetent-nos distingir entre els nostres propis bacteris i aquells que són aliens, i actua com a barrera física contra patògens (12).

Dieta i microbiota

Hi ha diversos factors que poden afectar la nostra microbiota, com ara l'edat, el gènere, el lloc on vius i amb qui, i fins i tot el teu estil de vida (6). No obstant això, entre ells, la dieta sembla ser un dels més rellevants i el més fàcil de modificar.

Com a país que limita amb el mar Mediterrani, Espanya ha seguit tradicionalment la dieta mediterrània (DM). Aquesta dieta és rica en aliments d'origen vegetal com ara fruites, llegums, cereals integrals, verdures i fruits secs. A més, destaca per l'ús de greixos insaturats saludables, principalment oli d'oliva, i inclou un consum freqüent de peix, una ingesta moderada de làctics i begudes fermentades, i una baixa ingesta de carn i productes derivats de la carn (5).

Malgrat els seus beneficis, l'adherència a la dieta mediterrània a Espanya sembla haver disminuït amb el temps, tendint cada cop cap a un patró dietètic més occidental. Aquest canvi es caracteritza per una disminució en el consum de cereals integrals i un augment en el consum d'aliments processats, sucre, greixos saturats i proteïna animal (15; 25; 26). Aquest tipus de dieta ha estat assenyalada per algunes organitzacions com la causa de morbiditats i problemes de salut a tot el món (9) que poden ser conseqüència, almenys en part, de la pèrdua de l'equilibri de la microbiota coneguda com a “disbiosi”.

Què és l'estudi POP?

L'estudi POP és un estudi longitudinal prospectiu realitzat a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, que involucra voluntaris sans d'entre 18 i 75 anys procedents de diferents regions d'Espanya. Va començar el desembre de 2020 i encara està actiu avui en dia.

a. Quins són els objectius de l'estudi?

Els objectius principals de l'estudi POP són:

b. Disseny de l'estudi

Reclutem participants procedents de les 17 comunitats autònomes d'Espanya, així com de les ciutats de Ceuta i Melilla, a través d'anuncis a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram). Demanem a tots els participants que donin una mostra de femta i omplin un qüestionari de freqüència alimentària digital, per tal d'avaluar la dieta habitual, 3 vegades al llarg d'un any (a l'inici, als 6 mesos i als 12 mesos).

c. Estat de l'estudi

A dia d'avui, hem reclutat 1.017 voluntaris de diferents regions d'Espanya, formant la cohort "POP". La informació dietètica està disponible per a gairebé tots els participants. No obstant això, degut a limitacions de pressupost, l'anàlisi bacterià s'ha realitzat en un subconjunt aleatori de 500 mostres de femta inicials, amb l'anàlisi fúngic realitzat en 98 mostres. Actualment, estem treballant dur per aconseguir finançament addicional per seqüenciar les mostres restants.


Bibliografia